Midwintertaart

Met kerst wil ik toch eens een bijzonder gebak eten dus hier het recept van onze Kersttaart 2016 die Ron en ik overigens helemaal met zijn tweeën moeten opeten want Nikola zit in India en Igor in Nederland.



Deze cake met topping is glutenvrij maar is niet helemaal veganistisch want er zitten eieren in. Gemakkelijk te maken en best voedzaam dus niet echt een aanrader om nog eens ná het kerstdiner te eten. Ik noem hem daarom maar "Midwinter taart". Voor dit recept heb je wel een goede blender (thermomix heb ik zelf maar elke andere keukenmachine is goed) nodig anders zul je de appels en pompoen met de hand moeten raspen of fijnsnijden.

Ingrediënten:

400 gr pompoen met schil, in grote stukken
200 gr appel met schil, zonder klokhuis in grote stukken
150 gr havelmout
100 gr rozijnen
1tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
4 kruidnagels fijngestampt
100 gr suiker/honing/ agave of maple siroop (150 gr als je van zoet houdt)
5 eieren
150 gr olijfolie of andere olie
200 gr rijstmeel
1 tl bicarbonaat+ 2 tl cream of tartar  (of 2 tl bakpoeder)

Topping:

150 gr cashewnoten (geweekt)
sap van een halve citroen
zeste van 1 (bio) sinaasappel
50 gr  honing (of meer naar smaak)
75 gr cocosolie
walnoten of pecannoten voor decoratie


* Oven voorverwarmen op 170 graden
* pompoen + appel in de blender raspen (10 sec op 5 in de thermomix)
* Voeg toe: rozijnen, havermout, rijstmeel, specerijen, suiker (of ander zoetmiddel), eieren en olie. Mix alles kort door elkaar (10 sec op 4 in de thermomix)
* Stort alles in een met bakpapier beklede springvorm 
* 60 minuten in de oven 

Wanneer hij klaar is laat je hem langzaam afkoelen, eerst nog in de warme oven met het deurtje open.

Maak nu de topping:

Mix de cashewnoten (zonder het weekwater) met het citroensap tot een gladde substantie, een klein beetje weekwater erbij kan helpen maar niet teveel anders wordt de topping te vloeibaar. Honing, cocosolie en zeste erbij en mix tot je een gladde saus hebt. 

De topping over de afgekoelde taart smeren en versier de bovenkant met de noten. Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Na een stuk taart moet je wel 10 rondjes schaatsen, een uurtje sneeuwballen gooien of een flinke stal uitmesten... 



Reacties

Populaire posts

Het Franse schoolsysteem versus thuisonderwijs

Zelf Miso maken

Россия